چای یکی از نوشیدنیهای محبوب دنیا است و انواع مختلفی دارد. یکی از متفاوتترین و در عین حال خوش طعم و عطرترین انواع چای، چای اولانگ تایوانی میباشد که اخیرا نیز محبوبیت بیشتری پیدا کرده است. با توجه به استقبال گسترده از چای اولانگ، در این مقاله درباره خواص این چای و همچنین طرز تهیه چای اولانگ صحبت میکنیم.
اولانگ یک واژه چینی و به معنای اژدهای سیاه است و افسانههای زیادی پشت نام این چای در چین وجود دارد. علاوه بر این، به دلیل اینکه گیاه چای به دور بوتههای خود میپیچد و ظاهری شبیه به اژدهای سیاه پیدا میکند، نام اولانگ را برای این چای برگزیدهاند. در برخی از منابع نیز اینگونه بیان شده که علت نامگذاری این چای به این دلیل بر میگردد که زمانی که برگهای این گیاه را در آب داغ قرار میدهند، برگها به شکل اژدهای سیاه باز میشوند. اگر شما هم به این موضوع علاقهمند هستید و میخواهید با طرز تهیه چای اولانگ آشنا شوید، توصیه میکنیم این مقاله را تا انتها بخوانید.
چای اولانگ تایوانی چیست؟
چای اولانگ یکی از قدیمیترین نوشیدنیها و بازمانده از سنتهای کهن چینی است که در این کشور تولید و مصرف میشود. چای اولانگ نیز از برگهای گیاه کاملیا سینسیس به دست میآید که دقیقا همان گیاهی است که از فرآوری آن، چای سیاه و چای سبز را تهیه مینمایند. هر چند این سه نوع چای، یعنی چای سیاه، سبز و اولانگ از یک گیاه به دست میآیند، اما هر یک از آنها، طعم و عطر و همچنین خواص منحصر به خود را دارند.
برگهای گیاه چای دارای آنزیمهای مختلفی است که باعث ایجاد واکنشهای شیمیایی اکسیداسیون میشود. اکسیداسیون نیز فرآیندی است که رنگ برگهای چای را تغییر میدهد و آنها را از رنگ سبز به سیاه تبدیل میکند. فرآیند اکسیداسیون در چای سبز نسبت به چای سیاه و اولانگ کمتر است و در این میان، چای سیاه به مقدار بیشتری اکسید میگردد. اگر بخواهیم چای اولانگ را از نظر میزان اکسیداسیون بررسی کنیم، چای اولانگ بین چای سبز و چای سیاه قرار میگیرد و به نوعی چای نیمه اکسید محسوب میشود.
چای اولانگ که به نام چای وویی و وولانگ نیز شناخته میشود، فواید و خواص بسیار زیادی برای سلامتی بدن دارد. وویی نام کوهی در شهر فوجیان است که برای نخستین بار گیاه چای از آن سرچشمه گرفت. منشا و طرز تهیه چای اولانگ باعث شده است تا این چای به یکی از نوشیدنیهای خاص و منحصر به فرد تبدیل شود.
در واقع چای اولانگ، ویژگیهایی مشترک از چای سیاه و سبز را دارد و برای تهیه آن لازم است ابتدا برگهای گیاه چای خشک شود تا رطوبت آن به طور کامل از بین برود. پس آن، برگهای گیاه را به منظور انجام فرآیند اکسیداسیون، درون بامبو میریزند. در برخی از موارد نیز، برگهای گیاه چای را نیمه اکسید کرده و پس از برداشت، اقدامات لازم برای فرآوری آن را آغاز میکنند. در نهایت، این چای را با توجه به طرز مصرف و تهیه چای اولانگ تایوانی، به صورت چای پاکتی، کیسهای، دمنوش و… بستهبندی و به بازار عرضه میکنند.
بررسی انواع چای اولانگ
پیش از بررسی طرز تهیه چای اولانگ، لازم است مروری بر انواع چای اولانگ داشته باشیم. چای اولانگ انواع مختلفی دارد و در طیف وسیعی از طعم، عطر و رنگ تولید میشود. دلیل این تفاوت و تنوع، به سطح اکسیداسیون و برشته شدن آن مربوط میشود و از سبز روشن تا رنگ تیره متغیر است. انواع متفاوت چای اولانگ، جزء خوش طعمترین و معطرترین انواع نوشیدنی است که طعمهای شیرین و رایحه تند، دودی و گلدار دارد. در ادامه برخی از شناختهشدهترین و رایجترین انواع چای اولانگ را به همراه مشخصات هر یک از آنها بیان میکنیم:
-
چای اولانگ تای گوان یین
چای اولانگ تای گوان یین در منطقه کوهستانی فوجیان کشت و تولید میشود. این چای تحت یک پروسه 60 ساعته پر زحمت به دست میآید و طعمی سبک، مطبوع و شبیه به گل دارد.
-
چای اولانگ دان کونگ یا ققنوس
این نوع از چای اولانگ، یکی از پرفروشترین انواع چای است و از کوهها ققنوس گوانگ کونگ واقع در جنوب کشور چین کشت میشود. این چای طعم، عطر و بوی طبیعی دارد.
-
چایی وویی اولانگ یا داهونگ پائو
سطح اکسیداسیون این چای برعکس تای گوان یین بالا است و ترکیبات معدنی زیادی دارد. این چای همچنین طعمی تند، دودی و عمیق دارد و یکی از گران قیمتترین چایهای موجود در جهان محسوب میشود.
-
چای اولانگ گاوشان یا کوهستانی
این چای فرآیند اکسیداسیون آهسته و کند دارد و به چای سبز نزدیکتر است. همچنین این چای در کوهستانی در مرکز تایوان کشت میشود و طعمی سبک و گلدار دارد.
-
چای اولانگ جین ژوان یا شیر
کاشت و برداشت این نوع از چای اولانگ در فصل بهار و در ارتفاعات پایینتری انجام میشود. این چای به طور طبیعی، طعمی نزدیک به شیر، خامه و کره دارد و با شیر سرو میگردد.
معرفی طرز تهیه چای اولانگ
نوبت به بیان طرز تهیه چای اولانگ میرسد. همانطور که بیان شد، چای اولانگ بین چای سیاه و سبز قرار میگیرد و نیمه اکسید محسوب میشود. از این رو ساختار شیمیایی چای اولانگ، متفاوت از این دو نوع چای است. در واقع نه به اندازه چای سبز دارای خواص دارویی و درمانی است و نه تیرگی و تلخی چای سیاه طعم دار و ساده را دارد. در واقع شما با یادگیری طرز تهیه چای اولانگ و آماده کردن این چای، میتوانید بهترین خواص را از هر دو نوع چای دریافت کنید. به این موضوع توجه داشته باشید که به منظور حفظ سلامتی و طعم دلپذیر هر چای، از ظروف مناسب و همچنین مکان صحیح (دور از نور خورشید و رطوبت) نگهداری نمایید.
برای تهیه چای اولانگ تایوانی، میتوانید از نوع خشک و آماده شده و همچنین برگهای تازه و نرم چای اولانگ استفاده نمایید. طرز تهیه چای اولانگ که به شما خواهیم گفت، روش ثابت و الگویی واحد برای آماده کردن این چای چینی محسوب میشود. به منظور تهیه این چای پرخاصیت، لازم است برای هر یک فنجان که حدودا 180 میلی لیتر یا 6 اونس آب میشود، حدودا 1.2 قاشق چایخوری چای اولانگ خشک شده و یا 2 قاشق غذاخوری برگ گیاه چای شسته شده، استفاده کنید.
در گام بعدی تهیه چای اولانگ تایوانی لازم است آب را تا دمای 96 درجه سانتیگرادی گرم نمایید. سعی کنید به این دما دقت داشته باشید چون دمای مناسبی برای دم کردن چای محسوب میشود. در واقع در این دما، مواد معطر چای آزاد نمیشود و عطر آن نیز حفظ میگردد. همچنین بعد از جوشیدن آب، حرارت را قطع نمایید و حدود 40 ثانیه برای کاهش پیدا کردن دمای آب منتظر بمانید. در گام بعدی لازم است میزان چای ذکر شده را به آب اضافه نمایید، درب آن را ببندید و به مدت 2 تا 5 دقیقه صبر کنید تا چای دم کشیده و آماده مصرف شود. توصیه میکنیم در زمان دم کشیدن چای، یک پارچه تمیز روی قوری بیندازید. در پایان این مراحل چای شما آماده میشود و میتوانید آن را نوش جان کنید.
کلام آخر
در این مقاله که با موضوع طرز تهیه چای اولانگ تهیه شده است بیان کردیم که چای اولانگ یکی از قدیمیترین انواع چای چینی است. این چای همانند چای سیاه و سبز از گیاه کاملیا سیننسیس به دست میآید و تفاوت اصلی آن با این دو نوع چای، در فرآیند تولید و اکسید شدن این چای است. این چای یک نوشیدنی نیمه اکسید محسوب میشود و خواصی مشترک با چای سیاه و سبز دارد. افرادی که به دنبال تجربه انواع چای مختلف با عطر و طعم متفاوت هستند، میتوانند چای اولانگ را امتحان کنند. این چای نسبت به انواع دیگر چای گرانتر است، اما ارزش یک بار تجربه کردن را دارد. برای تهیه انواع چای و دمنوش با کیفیت با قیمت مناسب، میتوانید محصولات دوغزال را تهیه کنید.
سوالات متداول
- چای اولانگ چیست؟
چای اولانگ یکی از نوشیدنیهای سنتی است که از گیاه اصلی چای سیاه و سبز به دست میآید. تفاوت این چای با انواع دیگر، به نحوه فرآوری و میزان اکسید شدن آن مربوط میشود. از نظر اکسید شدن، چای اولانگ بین چای سبز و سیاه قرار دارد و به همین دلیل خواص مشترکی از این دو نوع چای دارد.
- رایجترین انواع چای اولانگ کدام است؟
چای اولانگ تای گوان یین، چای دان کونگ، وویی اولانگ، گاوشان و جین ژوان از جمله معروفترین و شناختهشدهترین انواع چای اولانگ است.
- طرز تهیه چای اولانگ به چه صورت است؟
برای تهیه چای اولانگ تایوانی میتوانید از دو نوع چای خشک و تازه استفاده کنید. بعد از رسیدن دمای آب به 96 درجه سانتیگراد، کمی باید منتظر بمانید تا دمای آن پایین آید، سپس به چای اضافه کنید و به مدت 2 تا 5 دقیقه صبر کنید تا دم بکشد و آماده مصرف شود.