طرز تهیه چای سفید؛ نوشیدنی معطر چینی

طرز تهیه چای سفید - چای دوغزال
چای سفید، یکی از مرغوب‌ترین و خالص‌ترین انواع چای محسوب می‌شود که در میان علاقه‌مندان به چای و نوشیدنی گرم، جایگاه ویژه‌ای دارد. چای سفید علاوه بر عطر و طعم خاص و بی‌نظیر خود، لذت از نوشیدن را دوچندان می‌کند و فواید سلامتی بسیاری نیز به همراه دارد. این مقاله با هدف آموزش طرز تهیه چای سفید آماده شده و قرار است نحوه تهیه کردن این نوشیدنی را بیان کند. اکثر افراد ممکن است چای سیاه و چای سبز را مصرف کرده باشند، اما کمتر کسی است که با چای سفید آشنایی داشته باشند و این نوشیدنی را به عنوان نوشیدنی رایج در طول روز مصرف نماید. این چای که تنها از جوانه‌های نرم و پوشیده شده با پرز سفید گیاه چای تولید می‌شود، حاوی مقادیر بالایی از آنتی‌اکسیدان‌ها و ترکیبات مغذی است. اگر می‌خواهید با مراحل آماده‌سازی و دم‌کردن چای سفید، آشنا شوید، این مطلب را تا انتها بخوانید.

چای سفید چیست؟

چای سفید از جوانه‌های نرم و در واقع از تازه‌ترین و ظریف‌ترین برگ‌های تازه چیده شده گیاه چای (Camellia sinensis) تهیه می‌شود. از آن جایی که این برگ‌ها با سرعت بسیار بالایی زیر نور طبیعی آفتاب خشک می‌شوند، دارای کمترین درجه اکسیداسیون هستند. فرآیند سخت و دشوار تهیه این چای باعث شده است تا چای سفید به یکی از گران‌قیمت انواع چای دنیا تبدیل شود و خواص زیادی برای سلامتی داشته باشد. نحوه تولید چای سفید با وجود تفاوتی که با انواع چای دارد، اما دشوار نیست. فرآیند تولید این چای به این صورت است که ابتدا جوانه‌های تازه و ظریف گیاه چای که حاوی بالاترین میزان ترکیبات مغذی و آنتی اکسیدانی است، چیده می‌شوند. این جوانه‌ها، نرم و پوشیده شده از پرز سفید از گیاه چای هستند و چون به تازگی رشد کرده‌اند، خواص بسیار زیادی برای بدن و سلامتی دارند. چیدن این جوانه‌ها باید با دقت و ظرافت صورت گیرد تا آسیبی به آن‌ها وارد نشود. پس از چیدن، نوبت به خشک‌کردن این جوانه‌ها به صورت طبیعی می‌رسد که باید بدون هیچ‌گونه فرآیند اکسیداسیون یا پردازش دیگری انجام می‌شود. در این مرحله از تهیه چای سفید، جوانه‌ها در معرض هوای آزاد قرار می‌گیرند تا به آرامی پژمرده شوند و رطوبت موجود در آن‌ها از طریق تبخیر شدن، حذف شود. در نهایت پس از خشک شدن گیاهان جوان چای، در آخرین مرحله باید غربالگری و بسته‌بندی چای را انجام داد تا کیفیت و تازگی آن‌ها حفظ شود. بسته‌بندی مناسب نیز به جلوگیری از آسیب‌های احتمالی به جوانه‌ها و حفظ ویژگی‌های منحصربه‌فرد چای سفید کمک می‌کند.

ویژگی‌های چای سفید

بررسی طرز تهیه چای سفید - چای دوغزال پیش از آنکه درباره طرز تهیه چای سفید صحبت کنیم، بد نیست ویژگی‌های این دمنوش را بررسی کنیم. همانطور که اشاره کردیم، چای سفید از برگ‌های جوان و تازه گیاه چای به دست می‌آیند. به همین دلیل این چای ویژگی‌های خاص و منحصر به فردی دارد که عبارت‌اند از:
  • چای سفید به دلیل عدم اکسیداسیون و پایین بودن درجه اکسیداسیون، رنگ مایل به سفید یا نقره‌ای کم‌رنگی دارد و طعم آن نیز ملایم و با نت‌های گلی و میوه‌ای است.
  • چای سفید با توجه به فرآیند تولید، حاوی مقادیر بالایی از آنتی اکسیدان‌ها مانند پلی فنول‌ها و فلاونوئیدها است.
  • چای سفید در مقایسه با سایر انواع چای، مقدار کافئین کمتری دارد و به همین دلیل برای آن دسته از افرادی که کافئین بالا مصرف نمی‌کنند مناسب است.
  • علاوه بر آنتی اکسیدان، مقادیر بالایی از ویتامین‌ها، مواد معدنی و آمینواسیدهای ضروری را می‌توان در چای سفید پیدا کرد. 

طرز تهیه چای سفید

نوبت به معرفی طرز تهیه چای سفید می‌رسد. برای دم کردن چای سفید و لذت بردن از طعم بی‌نظیر این چای باید به ترتیب زیر عمل کنید: مواد مورد نیاز:
  • چای سفید(یک قاشق حدود 2 گرم)
  • آب نسبتا گرم (حدود 80 یا 85 درجه سانتیگراد)
اولین قدم در طرز تهیه چای سفید، آماده کردن آب داغ است. بهتر است از آب معدنی یا آب فیلتر شده استفاده نمایید که در حرارت مناسب یعنی 80 تا 85 درجه سانتیگراد باشد. پس از تهیه و آماده‌سازی آب، لازم است که مقدار صحیحی از آن را یعنی یک قاشق (چیزی حدود 2 گرم) در یک فنجان یا قوری بریزید. پس از آن، باید آب داغ را به آرامی و بدون آن که جریان شدیدی ایجاد کند، به چای اضافه کنید. پس از آن، باید به مدت 2 تا 5 دقیقه زمان بدهید تا چای دم بکشد. مدت زمان دم کردن به نوع چای و ترجیح مصرف کننده بستگی دارد و می‌تواند کمتر یا بیشتر شود. در طول این زمان، ترکیبات مغذی و آروماتیک چای به خوبی استخراج می‌شوند. فقط باید توجه داشته باشید که دم کشیدن بیش از حد ممکن است به طعم تلخ و تند چای منجر شود. به منظور حفظ طعم ملایم و مطلوب و همچنین حالت آرامش‌بخش چای سفید، پیشنهاد می‌شود از ظروف و لوازم چینی یا شیشه‌ای استفاده شود. 

نکات مهم درباره دم کردن چای سفید

دم کردن چای سفید - چای دوغزال

هرچند طرز تهیه چای سفید آسان و ساده به نظر می‌رسد، اما نکاتی در این زمینه وجود دارد که آشنایی با آن‌ها و رعایت کردنشان به شما کمک می‌کند تا یک نوشیدنی باکیفیت و خوش عطر با طعم اصیل تهیه و نوش جان کنید. نکات مهم درباره طرز تهیه چای سفید به شرح زیر است:
  • برای دم کردن چای سفید، سعی کنید برگ‌های تازه و باکیفیت چای را تهیه و استفاده نمایید.
  • آب باید در حدود 75-85 درجه سانتی‌گراد باشد، نه به شدت داغ چون آب جوش باعث می‌شود چای طعم تلخ و تند پیدا کند.
  • بهترین زمان ممکن برای دم کردن چای سفید، 2 تا 5 دقیقه است. بیشتر دم کشیدن چای باعث می‌شود طعم تلخ و تندی پیدا کند. پس اگر به دنبال طعم ملایم هستید، به مدت زمان دم کشیدن چای خود دقت کنید.
  • نسبت چای کاملا سلیقه‌ای است و بر حسب ذائقه هر فرد تعیین می‌شود. با این وجود معمولا از 2 الی 4 گرم برگ چای به ازای هر 200 میلی لیتر آب استفاده می‌گردد.
  • اگر چای غلیظ و تلخ نیاز دارید، توصیه می‌کنیم به جای افزایش زمان دم کشیدن، از حجم برگ چای بیشتری استفاده کنید.
  • چای سفید را باید در ظرفی عایق هوا و رطوبت و همچنین دور از نور آفتاب نگهداری کنید.
  • چای سفید به مدت 2 سال و چای سفید طعم‌دار با استفاده از افزودنی‌ها به مدت 6 ماه قابل نگهداری و مصرف است. البته پس از این مدت چای حراب نمی‌شود، اما طعم و مزه خود را از دست می‌دهد.

کلام آخر

در این مقاله که درباره طرز تهیه چای سفید صحبت کردیم، به معرفی چای سفید، ویژگی‌های آن و در نهایت شیوه دم کردن چای سفید پرداختیم. در واقع چای سفید یکی از انواع شناخته شده چای است که با کمترین میزان اکسیداسیون تهیه می‌شود. این چای را می‌توان به همراه برخی از گیاهان معطر مانند نعناع، ریحان و رزماری دم کرده و سپس نوشید. این ترکیب علاوه بر طعم و عطر دلپذیر، خواص درمانی متعددی مانند آرام‌بخشی، تقویت سیستم ایمنی و بهبود گوارش دارد. به عنوان یک نوشیدنی سالم و طبیعی، چای سفید گزینه مناسبی برای افرادی است که به دنبال نوشیدنی خوشمزه و مفید هستند. توجه داشته باشید که می‌توانید انواع چای و دمنوش را با طعم‌های متنوع از چای دوغزال تهیه کنید. چای دوغزال یکی از برندهای عرضه‌کننده چای است و محصولات آن قابل خریداری از فروشگاه‌های محلی در سراسر کشور می‌باشد.

سوالات متداول

برای دم کردن چای سفید می‌توانید برای هر 200 میلی لیتر آب، از 2 تا 4 گرم چای استفاده نمایید.

هر چقدر چای سفید بیشتر دم بکشد، طعم تلخ و تندتری پیدا می‌کند و خواص خود را از دست می‌دهد. برای آن که طعم و خواص این چای استخراج شود و بتوانید یک نوشیدنی خوش عطر و طعم داشته باشید، بین 2 تا 5 دقیقه زمان برای دم کشیدن کافی است.

برای طعم‌دار کردن چای سفید می‌توان از گل‌های خوراکی، میوه‌ها، ادویه‌ها، گیاهان معطر و همچنین شیرین کننده‌هایی مانند عسل یا شیره انگور استفاده کرد.